vasárnap, június 24, 2012



TÉVES IDENTITÁS






2011 decemberében 1102 új ügyvéd csatlakozott az ügyvédi kamaránkhoz, ami azt jelenti, hogy 49279 bejegyzett ügyvéd van országunkban. Ez egy világrekord. Izraelben jelenleg minden 157 lakosra esik egy ügyvéd. Összehasonlításképpen, az arány az Egyesült Államokban 1 ügyvéd 270 lakosra, az Egyesült Királyságban 400 lakosra és Németországban, mintegy 600 lakosra.
Ha ennyi fiatal választja ezt a foglalkozást, biztos úgy vélik, hogy ebből meg fognak tudni élni, de ez az ő dolguk. Engem az érdekel, jó-e ez nekünk, az átlagos polgárnak? A neten találtam egy cikket, amely néhány példát mutatott a kárról, amelyet az ügyvédek özöne okozhat:
·         A kemény verseny azt eredményezi, hogy az ügyvédi tiszteletdíjak csökkennek – számomra, mint lehetséges ügyfél, ez pozitív fejlemény.
·         A szakmai színvonal csökken. Ez már nem jó. Azért veszem igénybe egy ügyvéd szolgáltatásait, hogy megnyerjem a peremet. Ha az én ügyvédem tehetségesebb, mint az, akivel szembekerül a bíróságon, akkor is felmentenek, ha megátalkodott gonosztevő vagyok. Ezzel szemben, ha egy tapasztalatlan, tehetségtelen ügyvéd képvisel, még akkor is elmarasztalnak, ha ártatlanságom a Napnál is világosabb. 
·         A peres eljárások száma növekszik – a jogászok a semmiből próbálnak új büntetőügyeket teremteni és ez volt tulajdonképpen az ok, amiért a tárgyhoz hozzászóltam.
A múlt héten egy munkatársam felesége izgatottan hívta férjét az irodában, azzal a hírrel, hogy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, mert állítólag néhány millióval tartozik, mint egy csődbe ment cég volt tulajdonosa és a jövő hónapban meg kell jelennie a bíróság előtt. Természetesen téves identitásról van szó, egy azonos nevű, más emberről van szó. Kollegám az egyik leggyakoribb név tulajdonosa, olyan, mint Nagy József, Kovács István, Tóth Tamás, de pechje is van, mert ugyanabban a városkában lakik, mint a keresett személy.
Barátom helyben becsinált, ügyvédet fogadott és leperkált neki vagy 400 eurót. A bíróságon persze köteles megjelenni, de beérhette volna egy ügyvéd által aláírt (az aláírás ára jelentéktelen) írásbeli nyilatkozat benyújtásával, amely a teljes nevét, címét, azonosító számát és egy nyilatkozatot tartalmaz, miszerint soha sem dolgozott a szóban forgó cégnél és nem volt kapcsolata sem vele.
A jogi állapot nálunk, mint mindenütt a nyugati világban az, hogy "Senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg”. Ebből az következik, hogy a bizonyítás terhe, mely szerint minden kétséget kizáróan, a munkatársam az a személy, aki ellen követelései vannak, teljes egészében a felperesre hárul. 
A téves identitásnak vannak természetesen ennél sokkal súlyosabb esetei is, amikor meggyilkolnak, megvernek, letartóztatnak valakit más helyett, de a jelen eset is súlyos sokkot okozott barátomnak és családjának. A közösség egy törvénytisztelő tagja nincs hozzászokva, hogy a bíróságra hurcolják, arról nem is beszélve, hogy a szívében ott lappang a félelem a körmönfont ügyvédi praktikáktól, hogy nem fogja tudni bebizonyítani igazát és elveszíti otthonát, vagyonát.
Nem tanultam jogot, de a kevés tapasztalatom, ismerősök történetei és olvasott cikkek alapján, igyekeztem megnyugtatni kollegámat. A bírák pártatlanok és az ártatlan polgár oldalán állnak. Kis vigaszként hozzáfűztem, hogy mivel a téves identitás költségekbe verte, perelheti az okozóját rágalmazás, lelki gyötrelem, elvesztett munkanapok és a bírósági költségek miatt.


   

1 megjegyzés:

miklos írta...

A Wakter Mathiew es a Jack Lemon
filmje a 60-as evekböl jut az eszembe zugugyved a sogorom .Oriasi sikere volt es humoros de ez komoly..