TEJFÖLÖS RAGULEVES
Békéscsabai barátomat, Kissné Lajos Katalint, megkértem küldje el nekem, tejfölös raguleves receptjét. A leves annyira izletes és a recept olyan jól van megfogalmazva, hogy itt közlöm szó szerint:
Becsinált leves (Tejfölös raguleves)
Hozzávalók:
1 kg csirkemell, csirkecomb, csirke szárny vegyesen
20dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa (zöldséggyökér)
1 db zeller
20 dkg burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
10-12 szemes bors
2-3 babérlevél
1-2 evőkanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál Vegeta ételízesítő.
1 dl tejföl
1-2 evőkanál liszt
2 karika citrom
Elkészítés:
A pipi húsát apróra vágod. Ugyanezt teszed a zöldségekkel is, kivéve a hagymát. Miután kellőképp kiélted darabolós szenvedélyed, felteszed a húst és a zöldségeket kb 1,5- 2 liter hideg vízben főni. Elegáns mozdulatokkal belehinted a sót, cukrot, szemes borsot, Vegetát, babért, és a hagymát egészben. Mikor mindez együtt van, és élvezik egymás társaságát, lassú tűzön, hogy ne szaladgáljanak bolond módon a fazékban, csak csendesen úszkáljanak fel-alá, kb. 1,5 óra hosszat főzöd. Közben megkóstolod, és a recept küldőjének a felmenőire gondolsz. Ha így van, akkor még utána kell ízesítened némi sóval, esetleg ici-pici cukorral. Ha minden rendben, akkor lehet dicsérni barátnődet, milyen ügyesen eltalálta az arányokat a leírásban, pedig soha nem főz recept után. Ha a husi megpuhult, a tejfölt összekevered a liszttel, szép simára, ebben segíthet egy két kanál víz vagy leveslé is neked. Ezt a habarást belefolyatod a levesbe, de azt közben intenzíven kevergeted, nehogy csomók keletkezzenek benne. Beledobod a citromkarikákat, és még kb. 10 percet forralod. A citromokat, hagymát, babért kiemeled. A levesed tetejét megszórod az apróra vágott petrezselyemzölddel, és már készen is vagy. Büszkén tálalod a családnak, és várod az elismerést. Ha nem dicsérnek meg, többet nem főzöl nekik. Jó étvágyat kíván nektek a recept küldője.
(Ezt készítheted pulykahúsból, disznóhúsból, bárányhúsból is).
1 megjegyzés:
Várom a "hatástanulmányt",ha visszatértél a gasztrotúrádról.
Cat
Megjegyzés küldése