péntek, március 26, 2010





TAPAS


A legzárkózottabb remete típusok is kapnak időről időre meghívót esküvőre, (válásra ritkábban), szüli, vagy névnapra, gyermekszületés ünneplésre, szilveszterre, a Mózes hitűek és barátaik pedig briszre (körülmetélésre) és bar micvára és más rendezvényekre.
Hogy mondják az angolok? Soha sem esik, hanem szakad, nekünk e hónapban négy ilyenfajta meghívónk volt! Nem egy olcsó mulatság, nem lehet üres kézzel jönni. Azt sem könnyű elhatározni mit vigyünk, mi felel meg, melyik alkalomra. Miután megtanácskoztuk csemetéinkkel, kollegáinkkal – egy weblap is létezik a tárgyról – megszerezzük az ajándékot, legjobb ruhánkba bújunk, megérkezünk a megadott címre, kezet szorítunk a meghívókkal/ünnepeltekkel, átadjuk az ajit és a büfé felé gravitálunk.
Naiv pasi vagyok, hiszek abban, hogy a világon minden állandóan javul. Így van ez a rendezvényi menükkel is. Azokban a napokban, amikor csak kb. két órás, ültetett, fárasztó és általában unalmas vacsorára számíthattál, sokszor kihagytuk és beértük az esemény előtt szervírozott hideg és meleg ízelítőkkel, amelyek jobb ízűek voltak, mint a bureka gombamártással, párolt halszeletek zöldséges rizzsel, vagy főtt csirkemell, krumplipürével és sárgarépával, amelyek később következtek. Szerencsénkre az irányzat megváltozott. A divat manapság néhány büfé kis és ízletes adagokkal. Azt választod, amire kedved támad és csak annyit veszel tányérodra amennyit akarsz. Ez nem csak az egészségünk javát szolgálja – nem érkezel haza késő éjjel félreálló hassal – hanem az étel íze és minősége is javult.
Nagy örömömre, ez az irányzat nem állt meg a rendezvénytermek ajtajában, hanem az éttermeket is elérte. A kulináris világban az évszázadok folyamán a klasszikus konyha uralkodott, néhány előétellel, levessel, fő és utóétellel. A tömegturizmus egyik eredménye, a világ felfedezte a csodás spanyol találmányt, a változatos, vadítóan ízletes kis falatkákat, a tapast.
Mi a tapas eredete? Pontosan nem tudjuk, de állítólag a X., vagy Bölcs Alfonz királyt utasították orvosai, ne üljön az étkezésekhez farkaséhesen, hanem fogyasszon közöttük kis falatokat, borral. Amikor felgyógyult, rendelkezett, hogy ezután Kasztília kocsmáiban a borral egyetemben, szolgáljanak fel valami harapnivalót is.
A kocsmárosok sonkaszelettel, füstölt sajttal, vagy az apró falatokat tartalmazó tányérkával fedték be a boros poharakat, nehogy repülő bogarak essenek beléjük. A spanyol tapar szó takarást jelent és valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.
Néhányszor voltunk Spanyolországban és a hagyományos tengeri gyümölcs paella, meg gazpacho mellett, nagyon megkedveltük a hideg és meleg falatkák – apró szendvicsek, száraz sütik, saláták, zöldségek, halak, fasírtok, kolbászok, sonka, vagy hússzeletek, sajtok, olivák, hasábburgonya, tulajdonképpen akármi, csak ízletes legyen és kis adagokban – sokszínű és sok ízű óriási választékát is.
A múlt héten Tel Avivban is ellátogattunk is egy tapas étterembe és néhány finomságot csámcsogtunk végig. Általában mindenből egy adagot rendelünk és megosztjuk nejemmel. Többek között előmelegített ciabbata kenyeret (amely ugyan olasz eredetű, de azért finom) paradicsom krémmel, isteni savanykás ízű salátát, (paradicsom, bab, lilahagyma és koriander), amelyet szardíniás dobozban szolgáltak fel. Szintén ebben a furcsa edényben kaptuk az inyenc csicseriborsós shrimps-eket. Az étterem paella verzióját petrezselymes rizs, haldarabkákkal, már normális tányéron hozták ki. Ezenkívül megosztottunk még egy fűszeres salsichón kolbászkát is, egy vékony tonnahal szeletet olíva olajban és két kitűnő morzsában meghempergetett sajtos burgonya krokettot. A falatkák mellett spanyol Escudo Rojo bort vedeltünk.
Most ugye csurog a nyálatok, de nem azért írtam gasztronómiai élményeinkről. Már Magyarországon is vannak tapas éttermek. Ne legyetek begyepesedve, a mama főztje, megmarad a mama főztje, de van étel rajta kívül is. Menjetek el és kóstoljátok meg!





Nincsenek megjegyzések: