vasárnap, május 04, 2008



EGYÉNISÉG ÁTÜLTETÉS

A múlt század második felében, egy áttörést követően az orvosi technológiában, új hajnal virradt az orvostudományra: súlyos betegeknek, akiknek valamilyen szerve nem látta többé el a feladatát – a fej egyelőre nincs beleértve! – és sorsuk lassú haldoklás, vagy a megváltó halál volt, lehetőségük támadt szerv átültetésben részesülni olyan valakitől, akinek sajnálatos baleset, vagy betegség miatt már nem volt szükségük szervükre. Az első szerv átültetés egy veséé volt, de mivel azonos ikertől származott, a test ebben az esetben nem lökte ki az idegen szervet. Néhány év múlva aztán egy szert fejlesztettek ki, amely elnyomja az emberi test immunreakcióját és ezzel megnyílt az út olyan személyek szerveinek az átültetésére, akik között nem létezik rokoni viszony.

Az ember, aki rányomta bélyegét a szervátültetés tárgyára és egy orvos számára páratlan népszerűséget vívott ki magának világszerte, a dél afrikai Christian Bernard volt, aki 1967-ben az első sikeres szívátültetést hőse.

Manapság már sikeresen végzik el az átültetések ezreit az egész világon. Maga a tárgy már nem szenzáció, a tömegkommunikáció inkább a tragikus körülményekre, amelyek a szervek adományozását okozták, központosít, mint a rutinossá vált operációra. Amellett, az átültetés életmentő fontosságának a tudatossága még túl alacsony és állandó hiány van donorokban. További részleteket a tárgyról a Szervkoordinációs iroda honlapján lehet megtudni:

http://donacio.ovsz.hu/?q=node/1

Mindeddig olyan dolgokról írtam, amelyeket minden újságolvasó, aki időről időre megnézi a híradót, többé-kevésbé ismer, de lehetséges-e, hogy amikor egy beteg egy ilyen pénzértékben nem felmérhető értékes adományhoz jut, többet kap, mint egy hús és vér szervet? Egy angol nő azt állítja, hogy együtt a vesével, amelyet kapott, a testébe egy új személyiség is át lett ültetve!

A 37 éves Cheryl Johnson, egyszülős anya, bajai a veséjével 1998-ban kezdődtek el. Évekig dialízis kezelést kapott, egy előző átültetés 2001-ben kudarcot vallott, míg aztán 2007-ben sikeresen operálták. Az asszony most azt mondja, hogy a személyisége teljesen megváltozott . A véleménye szerint örökölte az 57 éves férfi donor, aki aneurizmában halt meg, tulajdonságait. Ráadásul, nemcsak személyisége változott meg, hanem irodalmi ízlése is. A múltban csak olcsó ponyvaregényeket olvasott, de a szervátültetés óta Dosztojevszkij és Jane Austen a kedvencei.

Néhány kutató véleménye szerint, bizonyos betegek testébe az idegen szervvel, főleg szívátültetés esetében, az adományozó emlékei, magatartási sablonjai, kedvezései és szokásai is átkerülnek. 1997-ben megjelent egy Change of Heart (a cím vélemény, de egyúttal szív változást is jelent) című könyv, amelynek írója leírja a változásokat személyiségében mióta testébe szívet és tüdőt ültettek át. Így például, dacára annak, hogy előzőleg az egészséges életmód bolondja volt, most heves vágyat érez a junk food iránt. Az ízlése ruházatban is megváltozott és elkezdett agresszíven, meg meggondolatlanul viselkedni, eltérően saját személyiségétől, de hasonlóan a testébe ültetett szervek előző tulajdonosához.

Egy kutató azt a véleményt fejezte ki, hogy az immunszupreszív szer, amelyet minden transzplantált beteg egész életében kénytelen nyeldesni, ablakot nyitottak testükben és a szerveken túlmenően, az adományozott szervek sejtjeiben tárolt rendszeri információ és energia is át lettek ültetve.

Amerikai akadémikusok egy „sejtek memóriája fenomén” elnevezésű teóriát állítottak fel, a személyiségi változások, amelyeket egyes transzplantáltak látszólag tapasztaltak, megmagyarázására. A kutatók meginterjúvolták tíz donor családtagját, azokat, akikbe a szerveket átültették, családtagjaikat és jegyzőkönyvet vettek fel transzplantáltakról, akik az adományozók jellegzetes magatartási sablonját vették fel, amely szöges ellentétben állt a sajátjukkal az operáció előtt. Néhány érdekes eset:

Egy kis gyerek, aki heves szeretet mutat ki számára ismeretlen donorja szülei iránt; egy férfi, aki shoppingolni jár élettársa barátnőivel (a donor nő volt); egy másik, aki olyan verseket ír, amelyeknek jellege és tárgya hasonlít azokhoz, amelyeket a donor hagyatékában találtak; a klasszikus zene hirtelen kedveléséről; egy hús zabáló, aki vegetáriánussá vált; egy tériszonyos asszony, akinek új hobbija a hegymászás; egy ügyvéd aki csoki függő, pedig azelőtt utálta; egy meleg, aki heteró lett és egy hét éves kislány, akinek rémálmai vannak, mióta a testébe ültették egy meggyilkolt gyerek szívét.

Mindamellett az egyetlen autentikus eset, amelyet az általában maradi tudományos közösség elismert, egy 15 éves ausztrál lány esete, akinek egy máj átültetést követően megváltozott a vér típusa.

A modern orvosi tudománynak óriási vívmányai vannak, a várható élettartam egyre emelkedik, de az emberi test még mindig a teremtés egyik nagyban megmagyarázatlan csodája. Túl sok eset fordul elő, amelyben a tanult doktor bácsik egyszerűen kapitulálnak, jelenségek, amelyek túlhaladják ismeretüket, gyógyíthatatlan betegségek - talán maga a halál is ebbe a kategóriába tartozik.

Vajon nem lehetséges, hogy a szív, amely a keblünkben dobog, vagy minden más nélkülözhetetlen szerv, amely hűségesen szolgál minket sok-sok éven át, fogékony érzelmeinkre, örömteli, vagy tragikus élményeink, szerelmeink, csalódásaink belevésődnek és ha átültetik más ember testébe, személyiségünk egy kis része is átöröklődik vele? Érzelmileg biztos tetszetős gondolat, hogy nem múlunk el nyomtalanul és egyéniségünk legalább egy kis része tovább létezik, ha másnak testében is.

Azoknak, akik értenek angolul, érdemes megnézni a csatolt videó sorozatot az emlékátvitelről a donortól a szív transzplantáltatokhoz.

MEMORY TRANSPLANT IN HEART PATIENTS







Google















Nincsenek megjegyzések: