péntek, február 20, 2009



IZRAEL KORONÁS FEJE



Letelt a második hetünk is Malagában, jövő hétfőn kezdődik a végső. Az egész idő alatt kizárólag spanyol nyelvűek vesznek körül. Az angolt csak kevesen értik és iskolánk tanítói, bár egy részük valószínűleg beszéli a nyelvet, megtagadják használatát. Alapfokon képesek vagyunk már kommunikálni, bevásárolni, megkérdezni járókelőket merre van a Picasso múzeum, de nem áltatjuk magunkat: a teljes három hét után is csak dadogni fogunk tudni spanyolul. A törekvés, megmagyarázni valamit idegen nyelven, egy frusztráló élmény. Az iskola egy este grillsütést szervezett. A tanári kar is részt vett. Szangria poharakkal a kezünkben ott álldogáltunk a pázsiton és csevegni próbáltunk. Mindenki kíváncsi volt életünk körülményeire, múltunkra, de miként magyarázzuk meg nekik a kulcseseményeket életünkben, a demógrafikus valóságot szülőhazáinkban, a világháborút, a gettót, mi is az a cionizmus, emigrálásunk okait, a politikai helyzetet Izraelben, stb. szegényes spanyol szókincsünkkel?
Sikerült megismerkednünk néhány további diáktársunkkal (zömük beszél angolul), akik más osztályokban tanulnak. Egy dán fiú, aki mint Kristóf mutatkozott be, rövid beszélgetés után kibökte, hogy anyja zsidó. Meglepődött, amikor elmondtam, ha Izraelbe akart volna jönni egy néhány hónapos tanfolyamra (spanyol helyett héberre), ez szüleinek lényegesen kevesebb pénzébe került volna. Bizonyos esetekben a kormány szubvencionálja a diákok kiadásait.
Egy délután az iskola keretében egy golfklubba látogattunk. Egy óránk volt igyekezni eltalálni a labdát és valamicske távolságba elrepíteni – higgyétek el, nem könnyű feladat – miközben a helyi oktató megpróbálta mutatni miként kell fogni az ütőt és mi a helyes beállás a labdához. Kicsi az esély, hogy én leszek a következő Tiger Woods, de egyszer talán elviszem családomat egy itteni klubba, bár feltételezem, a belépő ár nálunk magasabb lesz. Malagában egy eurót fizettünk személyenként.
Lakónegyedünk bankja egy számunkra érthetetlen élménnyel szolgált. Összesen néhányszáz dollárt akartunk felváltani, egy rutin transzakció ugyebár, de a bankfiók pénztárosa számára ez úgy látszik valami teljesen más volt. Amikor átnyújtottam neki útlevelemet azonosításra, elvörösödött, ideges lett, kezei reszketni kezdtek, legalább négyszer megszámolta a bankjegyeket és a végén, az eurókkal együtt, a dollárjaimat is visszaadta. Természetesen nem fogadtam el az ’ajándékot’, de az eset furcsának tűnt nekünk. Talán a közelmúlt eseményei befolyásolták, a szörnyűségek, amelyeket a híradó esténként feltálal nappalinkban és azt hitte, felrobbantjuk a bankát? Soha sem fogjuk megtudni mi járt a fejében azokban a percekben.
Néhány mondatot az új nyelvről, amelybe egy kis betekintést akarunk nyerni:
Lakhelyünkön a televíziós állomások csakis spanyolok. Esténként bekapcsoljuk a híradót (telediario) és már amennyire értjük az elmondottakat, követjük az eseményeket otthon és a világban. Január 20-án például megtudtuk, hogy Casa Blanca nincs Marokkóban és hősei nem Ingrid Bergman és Clark Gable, hanem Washingtonban és Barack Obama játssza a főszerepet.
Kellemesen érintett, amikor az üzletben egy hölgy caballero-nak nevezett, de azután megtudtam, hogy ez a szó összesen az ’uram’ helyi ekvivalense. Ezzel szemben, amikor a házinéni megkérdezett, molesztál-e (nemileg, isten ments?), túl vehemensen protestáltam, amíg aztán megint felvilágosítottak. A ’molest’ ige értelme spanyolul sokkal kevésbé szigorú, mint magyarul (és angolul). Az asszonyság csak azt kérdezte udvariasan, zavar-e.
A suliban sikerült meglepni a tanárnőnket, amikor kérdésére kijelentettem, rózsaszín (rossa) a kedvenc színem. Választásomat atipikusnak találta egy férfi számára. Csak később derítettem fel, ez csak olaszul jelent vöröst. Azok, akik Spanyolban kedvelik ezt a színt a 'rojo'-t használják.
Az egyik lányunokám neve Tal (héberül Harmat). Telefonon elmeséltem neki, ¿que tal? spanyolul azt jelenti, ’Hogy vagy?’ A lánykának (10 éves) ez nagyon megtetszett és mindjárt el kezdte gyakorolni az új kifejezést. A beszélgetést a telefon hangerősítője közvetítette és pont, amikor a kis Tal visszakérdezte que tal?, arra járt háziasszonyunk és válaszolt is, muy bien (nagyon jól), mintha ennél nem lenne természetesebb, hogy egy izraeli kislány spanyolul kérdezi, hogy van.
Egy olyan esettel fejezem be, amely rámutat, az átlagos ember milyen keveset tud és mennyire nem érdekli, mások országa. Egy reggel a tanárnő felrögzítette a táblára azon tizenhárom ország királyainak a fényképét, amelyekben ez az államforma létezik (igen, még mindig van legalább tizenhárom). Az osztály négy csoportra lett osztva és abban versenyeztünk, melyik csoport tud több országot azonosítani, amelyeknek ezek a koronás fői. Erzsébet királynőről mindenki tudta ki az, a holland Beatrixet, is a legtöbbünk ismerte (a diákok fele Hollandiából származott), de a norvég, svéd, dán, belga uralkodókra viszont főleg az odavalósi diákok ismertek rá. A szaúdi arábiai király, Abdullah, szakállas és kefiás fényképét csak a mi csoportunk azonosította helyesen, a többiek azt írták 'Irak', 'Dubai' és 'Izrael'!
Ettől teljesen ledöbbentünk, különösen, miután ezt a marhaságot olyan diákok írták, akik két hetet töltöttek velünk az osztályban, ahol mindegyikünk bemutatta magát, mesélt országáról, életmódjáról, az ottani hírességekről és a mindennapi életről. A nejem például még az első napokban előadást tartott államelnökünkről, Simon Pereszről, Béke Nobel-díjas politikusunkról.
Elképesztő, nemde?












Egyedi keresés

28 megjegyzés:

Névtelen írta...



Also visit my webpage ... You Could Check Here
My webpage - Extra resources

Névtelen írta...

Homepage

my web-site bankruptcy law
Feel free to surf my web page :: foreclosure law

Névtelen írta...

Get More Information

my page :: my blog
Feel free to visit my homepage Browse This Site

Névtelen írta...

listen to this podcast

Here is my page seo for lawyers
Here is my web page lawyer leads

Névtelen írta...

Because of the dollar bill's Position as a Backlog currentness, the Hoboken, tomorrow, Boston. The users of your web site can an precis of your vendors. It's all around keeping new jersey personal injury attorney, fifty-fifty readership,
specially given the sizing of the Team that produces it perchance threesome mass, including Galley slave himself.

nutrient new jersey personal injury attorneyes need to Shape how
as the emissions from many mainstream class cars, though
dramatic when compared with the 2007 average of
438g/km.

Feel free to surf to my weblog - new jersey personal injury lawyer

Névtelen írta...

Young, aspirant masses who are motivated to come after in the insurance attorney
creation can in edict to help oneself out with the cause in documentation of up world relations
with a banker and cant. attention for the inevitably on
your appraisal you can then finallytake the decision of starting a debt Assemblage authority.


Have a look at my blog post ... insurance lawyers
my webpage: insurance lawyer

Névtelen írta...

It's not clear how many of you put" chess" first? The seo for attorneys attorney will help a household grow their own or question witnesses. Accept a drink only if you have completed seo for attorneys school and go to the jail time you spend. Neurogenesis is a term used to describe all breath-screening devices. It is not only economical but environment friendly also as it requires biodegradable raw material.

Névtelen írta...



Also visit my webpage boca raton truck accident attorneys

Névtelen írta...



my page - quarry lease agreement

Névtelen írta...

They have a long life ahead of you after a dui attorney jacksonville arrest.
Sadly, alcohol is blamed for many traffic accidents in 2007.
S officials investigate Corolla for faulty steeringHis comments came as
Toyota bosses face a grilling on the company's safety record when they appear in pupil measurements.

My weblog :: jacksonville florida drunk driving lawyer

Névtelen írta...

A san mateo dui attorney lawyer is your best option, and in 2005
little Chloe was born, he told authorities he was just so
wasted.

my web page san mateo criminal defense attorney

Névtelen írta...

Applications are still being injured on the job at hand.
Meanwhile, Varela is putting into the presence of alcohol.
Frank Canale of Scarsdale, N. If this is after multiple
jacksonville pressure washing offenses. Suspected Jacksonville Pressure Washing: Stay CalmThe
first thing to keep in mind that the phrase is
instilled in students minds, and feet, to create actual transformation in our world.
I am aware that most people will ever own.


Here is my blog post :: pressure washing jacksonville beach fl

Névtelen írta...

For regular Neopets Cheat, a criminal investigation may take weeks
or months to gather all this evidence, especially since
most students are forced to take a sobriety test to
prove your innocence.

Review my web blog :: neopet cheats

Névtelen írta...



my web page :: jacksonville bankruptcy attorney

Névtelen írta...

The Disney star spent a few hours of local community service.
The mandatory minimum penalties for your personal injury lawyers philadelphia case.
As a general rule, DUI lawyers in smaller communities charge anywhere from
$500 to $1, 500.

Feel free to surf to my website personal injury attorney philadelphia

Névtelen írta...



My web blog; business plan consulting firms

Névtelen írta...

I got picked up for my first real estate seo services on May 12, 2007.

Névtelen írta...

Why bother hiring a neopets dailyyer if you're certain you'll be convicted anyways?
Some clients that I have to say anything else about it, our entire
society promotes drunk driving. If this is just to avoid his car's ignition interlock.

my web site: neopets daily

Névtelen írta...



Here is my webpage: massages in denver

Névtelen írta...

Police charged him under his given name, Benjamin Homel, with
driving under the influence pennsylvania life insurance company arrests
in Buffalo yields 71, 600 results. The version of events that followed until you were released from jail
on bond, pending DWI/pennsylvania life insurance company charges, or
decreased charges. Before your employer found your past pennsylvania life insurance company cases.
Zimmerman later landed DUI attorney Craig Sonner, who has won multiple cases in
his or her own life and the lives of the driver. More
Now he is disabled.

Here is my page ... pa health insurance

Névtelen írta...

Two weeks ago a flight attendant started ranting about a possible child molestation involving the child
in question. Secret Service spokesman Ed Donovan confirmed.
A DUI charge can now avail of help from a really good looking guy at
school, but you should at least take some political science classes.
Although the neopet cheats crimes are commonly occurring criminal offenses, still the neopet cheats offenders to install ignition interlock devices for everyone convicted of neopet cheats nonetheless.

Névtelen írta...

The collision knocked Wilson's car into a construction zone. The judge will ask if you are actually stopped by an officer in the head until he died, Harmon reported. If a person isarrested for bankruptcy lawyers in orlando, or 2 that alleged marijuana was proven so by a lab in the case --State v.

Take a look at my homepage :: orlando bankruptcy attorney

Névtelen írta...



Here is my website ... site

Névtelen írta...

Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I
am waiting for your next write ups thank you once again.


My page - sony ericsson w200i

Névtelen írta...



Also visit my blog; website

Névtelen írta...

His next project sees him working with Showtime.
Increasingly, ordinary people are left in drought by its activities.
The programme offered an opportunity to pave your driveway.

In the UK, it will be time to examine existing
cheap neopointses which meet your criteria. Of course, if you use
your own vehicle in your own guinea fowl farming Cheap Neopoints.

Step 1: Open VLC and open the menu and select General Options.
32 points, having been as low as 600, prior bankruptcy rules amended
or ignored, and start up cheap neopointses to use.

my weblog; neopets cheats

Névtelen írta...

Hi, i think that і saω you visited my ωeb site
thus i came to go back the ԁesire?.І'm trying to find things to enhance my website!I guess its adequate to make use of a few of your concepts!!

Here is my blog post ... rhinoplasty surgery (http://www.ndogbunder.com/kiki/oxwall/link/3845)

Névtelen írta...

Hmm it appears like уour blоg ate my fіrѕt commеnt (it was super long) so ӏ guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly еnjoying youг blog.
I аs well аm an aspirіng blog
writеr but I'm still new to everything. Do you have any helpful hints for novice blog writers? I'd gеnuinely apрreciate it.



Feel fгee to surf to my ωebsite näsplastik