szombat, január 20, 2007



Létezik-e élet a Földön kivül?

A történelem hajnala óta tűnődik az ember: Mik ezek a villodzó, sziporkázó fénypontok, amelyeket csillagoknak nevezünk, az égbolton? Vajjon ezek a miénkhez hasonló főldgömbök? És a mindennél fontosabb kérdés: Van-e élet máshol is, a földön kivül? A történelem folyamán sok megmagyarázatlan jelenséget észleltek. A múltban ezek az „égi csodák” gazdag anyaggal szolgáltak a papok prédikációjához az isteni részvételről az emberi cselekvésben. A modern időkben egyre többen bizonyitékot látnak ezekben a jelenségekben és a „tanuvallomások”ban találkozásokról u.n. marslakókkal, intelligens földönkivüli látogatók jelenlétéhez a Földön. Tudományos körökben mint új, titkos technológiai kisérleteket magyarázzák a jelenségeket, azokat pedig akik azt panaszolják, hogy marslakók rabolták el őket, mint bogarasakat bélyegezik meg.
1960-ban, egy tudományos értekezleten, az amerikai csillagász Dr. Frank Drake egy matematikai képletet mutatott be – amely mint a "Drake képlet" ismert – amelynek a segitségével megpróbálta állapítani hozzávetõleg hány olyan civilizáció található a Tejútrendszerben amely elérte azt a technikai szintet, hogy rádió kapcsolatot létesíthessen az emberi fajjal. Szakértők tanácsa alapján – olyan területeken mint a kémia, biológia, stb. – paramétereket helyezett a képletébe (egyike az olyan csillagok száma volt amelyek naprendszerrel rendelkeznek. 1995 óta több mint száz ilyen csillagot fedeztek fel néhány tized fényév távolságban a Földtől). A végeredmény: Néhány tucat és millió között.
Mint mindig ilyen esetben, a képletnek ellenfelei támadtak. A "ritka földgömb hipotézis" szerint az egyszerű életformák (bacillusok) nagyon elterjedtek a világűrben, ellentétben az összetett életformákkal (sok sejtű szervezetek) amelyek nagyon ritkák. Az opponensek szerint Drake számitásaiban a hiba az volt, feltételezte annak a nagy a valószinüségét, hogy egy olyan bolygón, amelyik megfelelő távolságban van egy alkalmas naptól, ősszetett életformák fejlődnek ki. Valójában, állítják ezek, külön-külön kell a Föld minden tulajdonságát felülvizsgálni és felbecsülni a fontosságukat az élet kifejlődésében, különös tekintettel az intelligens életre.
Azok álláspontját akik teljesen tagadják intelligens lények létezését a Földön kivül, az u.n. Fermi paradoxon fejezi ki. Amikor megkérdezték Enrico Fermi fizikust mi a véleménye más intelligens lények létezéséről a világűrben, egy kérdéssel válaszolt: "Ha léteznek, akkor hol vannak?"
(Teljesen mellesleg, Szilárd Leó fizikus, aki szintén jelen volt és jó humorérzéke volt, így válaszolta meg Fermi kérdését:
"Itt vannak közöttünk, de magyaroknak mondják magukat".
A magyarázat: Gábor Dénes, Kármán Todor, Kemény János, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Wigner Jenő és más tudósok mind Pestnek ugyanazon szektorában születtek. Nem csoda, hogy Los Alamosban elterjedt a híre, hogy ezeregyszáz esztendõvel ezelõtt egy Marsról érkezett ûrhajó kényszerleszállásra kényszerült Közép-Európában. Három kemény ‘bizonyíték’ van a magyarok földöntúli eredetére:
1) Nagyon szeretnek vándorolni
2) Rendkívül egyszerû és logikus nyelvet beszélnek, ami gyökeresen különbözik szomszédaikétól.
3) És végül sokkal okosabbak a földlakóknál.
Marx György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora teljes cikke a tárgyról: http://www.kfki.hu/~tudtor/tudos1/marsl.html )
A paradoxon hívei azt állítják, hogy a Tejútrendszer galaxia kora több mint 10 milliárd év. Minden civilizáció amelyik hasonló iramban fejlődött volna mint az emberi civilizáció, már régen eljutott volna a galaxia minden sarkába. Ha csakugyan létezik néhány millió ilyen civilizáció, amely idősebb és fejlettebb a miénknél, valószinűtlen, hogy nem próbált volna valaha kapcsolatot teremteni más civilizációkkal – beleértve a Földet is – és miútán nem érkezett a Világűrből semmiféle kommunikáció, Drake tétele alapjában hibás.
Drake hívei néhány módon próbálták megválaszolni Fermi paradoxonját.. Az egyik közülük az 'Állatkert feltevés', mely szerint a földönkivüli civilizációk elhatározták, izolálni kell az emberiséget egy állatkert, vagy természetvédelmi terület félében amíg észhez nem térnek, abbahagyják a háborúskodást és öldöklést és méltoak lesznek tagságra a Világegyetem civilizációjában. Egy másik feltevés szerint minden civilizáció, amint elér fejlődésében egy bizonyos fokot, atombombákkal, vagy más fegyvernemmel megsemmisíti magát és ezért a többi civilizáció a világegyetemben kevésbé fejlett mint a miénk. E feltevések bírálói viszont azt állítják, hogy ezek valószinütlen előtételek amelyeket csak azért találtak ki, hogy alátámasszák a hitet intelligens élet létezéséről a világegyetemben.
A tudománynak ugyan nem sikerült semmilyen földön kivüli életjelt felderíteni, mégis vannak akik azt állítják, hogy bizonyitékuk van ilyen lények látogatásáról a Földön (és űrhajók leszállásáról a kertjükben). Olyan vádak is elhangzanak, hogy különféle kormányok és szervezetek földön kivüli lényekkel állnak kapcsolatban és az erről szoló hireket elfojtják. A leghiresebb ezek közül az a csökönyös hír, hogy az amerikaiak egy szigorúan titkos katonai bázison, egy Roswell nevü városban lezuhant ufó roncsait tárolják, a laboratóriumában földön kivüli hullák maradványait analizálják és idegen technológiák állnak rendelkezésükre. Az amerikai kormány kategorikusan cáfolja, hogy egy ilyen bázis létezik egyáltalán és mindent ami a hirrel kapcsolatos, de úgylátszik senki sem hisz neki.
A Fóldón kivüli intelligens élet ötlete, virágzó tudományos fantázia irodalmat és filmeket szült. Egy sor szerző, amelyek közt a legismertebb Erich von Däniken, aki több tucat sikerkönyvében – kezdve az "Istenek szekerei"vel – amelyekből kb. 62 milliót adtak el világszerte, azt próbálja bizonyítani, hogy a bolygónkra látogató idegenek termékenyítették meg a civilizáció képességével az emberiséget. Szerintük a megmagyarázatlan események és a 'tanúságok' találkozásokról földön kivüli lényekkel, történelmi dokumentok, mint példáúl a Biblia bizonyos elbeszélései és ókori épületek mint a piramisok Egyiptomban és Dél Amerikában, az óriási szobrok a Húsvét szigeteken, döntő bizonyitékkal szolgálnak a ,marslakók' látogatásáról a Földön. Ezeknek az állításoknak a nagy része meg lett cáfolva, minden épületnek történelmi és régészeti magyarázata van, de mint a hires tudományos fantázia író Isaac Asimov mondta:
"A tudományban a legizgatóbb kifejezés nem `Eureka!`, hanem 'hmm…milyen furcsa!'"
Sokan úgy értik a Fermi paradoxont mintha azt jelentené: "Ha nem találkoztam velük az utcán, vagy a szomszédos bevásárló központban, úgylátszik egyáltalán nem léteznek!", de ez nem 'hit', vagy 'hitetlenség kérdése. Egy olyan laikusnak mint én vagyok, a magától értetödő válasz a kérdésre léteznek-e intelligens életformák a Földön kivül, az, hogy dacára a csekély esélynek, ha adva vannak a Világegyetem beláthatatlan méretei és mérhetetlen kiterjedése, számtalan bolygó létezhet, amelyen az élet csirája megfogamzott és értelmes lényé fejlődött, de pont e beláthatatlan méretek és mérhetetlen kiterjedés miatt, statisztikailag kicsik az esélyek, hogy az ember intelligens lényeket fedezzen fel a Földön kivül, vagy, hogy egy földön kivüli lény találjon ránk és utána megerőltesse magát és vállalkozzon egy hihetetlen távolságra való utazásra, csak hogy beugorjon egy kávéra hozzánk.
A bolygók száma amelyeken intelligens élet keletkezhetett és a távolságok amelyekről beszélünk messze túlszárnyalják korlátozott emberi felfogásunkat. A következtetés: Fordított arány van a Földön túli élet létezése között és aközött, hogy ET beugrik egy kis csevejre (és haza telefonál), de nem lehetetlen, hogy a közeli, vagy távoli jövöben létrejön egy ilyen látogatás.
Ha az én kertemben fog megtörténni, igérem, itt arról is beszámolok majd.










Google















Nincsenek megjegyzések: