péntek, november 11, 2011

MÁRTON NAP

Délfelé egy barátnőmmel a Váci utca felől a Károly Körút felé ballagtunk és amikor a Gerlóczy Kávéház közelébe értünk, barátnőm megkérdezte, meghívhat-e egy pohár forralt borra. Az utcán, a Gerlóczy előtt ilyenkor télen mindig ezt az italt árulják, jó orvosság a hideg téli napokon.

A boros fazék körül néhány fiatal álldogált, pohárral a kezükben és miután a kedves feketehajú hölgy kitöltötte borunkat, meghívott bennünket, hogy ünnepeljük a Márton napot, vele és néhány azonos nevű kedves barátjával.

Nagy tányér libatepertő volt, lila hagyma (a kedvencem), zöld paprika, finom házi kenyér, pálinka és ami fő, kedves emberek, szívélyes, mosolygós társaság. Elbeszélgettünk, felmelegedtünk – nemcsak testileg! – és a végén még csak pénzt sem fogadtak el fogyasztásunkért, barátnőm olcsón úszta meg.

Köszönjük kedves vendéglátó hölgy és Mártonok. Ha pedig véletlenül a Gerlóczy Kávéház felé visz a dolgotok, kóstoljátok meg a forralt bort. Ha nem is kapjátok meg ingyen, megéri. (Be is térhettek a kávéházba, jó a főztjük).  

1 megjegyzés:

miklos írta...

Pont marton nap este van itt nagy divatja skane-
ban a marton napi libasult (a magyar izleteseb)a szokas szep tob szaz eves hagyomany.sokban hasonloak a szokasok.az embrr othonosan erzi magat a suto tok es sult grsztenye arulasa is beindult.oromomre.