szerda, március 12, 2008

Felújított írás:

A SZAUNA VILÁGA - Harmadik részlet


Megdöbbentem. A pénztáros erős svájci akcentussal beszélt, úgy látszik rosszul értettem utasításait és tévedésből a női szaunába nyitottam be. A nő mindjárt visítani kezd, szörnyű botrányt rendez, talán még a rendőrséget is kihívják, de a meglepetések még nem fejeződtek be. A hölgy a zavarnak jelét sem mutatta, inkább rám mosolygott és egy szívélyes "Guten Abend!"-el meg jellegzetes kézmozdulattal jelezte, jobb lesz, ha beljebb kerülök és behúzom az ajtót magam után. Egy más világba kerültem, amelynek létezéséről fogalmam sem volt. Ebben a világban, amely között és az én ismert, megszokott világom közötti távolságot nem a méterrendszerrel, hanem erkölcsi mérőléccel kell mérni, a totális meztelenség elfogadott norma és pont az számít súlyos sérelemnek, ha valaki fürdőruhában tartózkodik a szaunában.

Még sok évi szaunázás után is néha elképedek, amikor ott találom magamat a tussolóban amint néhány fiatal nővel együtt szappanozzuk intim testrészeinket. Ami itt természetesnek tűnik, otthon egy nedves álomnak is beérné. Számunkra minden nyilvános meztelenkedés erotikus jellegű. Vetkőző, csupasz nőket sztriptíz bárokban lehet látni Londonban, vagy a Folies Bergéresben Párizsban és a látottakról zavartan nevetgélve beszélünk felnőtt társaságban. Hasek híres hőse Svejk még a ‘pucér‘ szót is szégyelli kimondani és helyette a „nyakig mezítláb” kifejezést használja.
A testi szégyen teljes hiánya a szaunában egyáltalán nem a szabadosságnak a jele. Ez talán az egyedüli hely a világon ahol nincs helye a szexista célzásoknak, sőt a nemiség gondolatának sem és legalább a férfiak esetében, ez érthető okokból ajánlatos is. A szauna fogalom eredete a finn nyelv és a jelentősége egy szoba, amely – magas hőmérsékletű, fokozott izzadást előidéző – száraz levegőt tartalmaz.

Sokféle szauna létezik, de általában a finn szaunáról van szó. Finnországban a szauna sok éves tradíció, a lakosok már több mint 2000 éve hódolnak ennek a kedvtelésnek. Manapság kb. egy millió szauna van az országban, azaz egy esik minden öt lakosra. A nagy városi bérházakban közös szaunák vannak és a lépcsőházban ki van hirdetve, melyik család mikor használhatja. A finneknél a szaunázás nemcsak a tisztálkodást és az egészséget, hanem a lazulást is szolgálja és a társadalmi élet szerves része. Barátaikkal hasonlóan kávéznak/teáznak/boroznak, mint mi, de náluk a vendégeskedés közös szaunázással végződik. Sok üzletet is kötnek a szaunában. Ez talán furcsának tűnik, de a laza légkör a szaunában, ha összehasonlítjuk a merev, begombolkozott tárgyalásokhoz, nagyban hozzájárul a pozitív végeredményhez.


Folytatva










Google














Nincsenek megjegyzések: